Thuisbatterijen

 

Prosumententarief ? overcapaciteit ? Help!

capaciteitstarief
een voorbeeld van het bedrag per kw

Met oog op de toekomst en de huidige veranderingen in de energiemarkt proberen ook wij jullie zoveel mogelijk bij te staan in de keuze naar de juiste thuisbatterij. een goed jaar geleden spraken we nog over het prosumententarief (capaciteitstarief) en daarbij ook de nodige overcapaciteit op de omvormer. om toch maar zo weinig mogelijk  te moeten betalen en de opbrengst zo groot mogelijk te houden.

Ja, die omvormer die toen nog speciaal ontwikkeld was voor dit prosumententarief  te “omzeilen” lijkt nu volledig verleden tijd als je in het bezit bent van de nieuwe digitale meter. Want het oude prosumententarief valt hierbij helemaal weg !

 

Wat is dat dan, een thuisbatterij ?

thuisbatterij huawei

De oplossing om dit vervelende probleem van de "niet terugdraaiende digitale teller" op te lossen is dan in dit geval de thuisbatterij. De thuisbatterij is eigenlijk een hele grote batterij die ervoor zorgt dat je stroom kan kopen wanneer deze goedkoop is, en stroom kan afnemen wanneer je deze nodig hebt. Nog hebben we hierbij vele voordelen voor de alsmaar stijgende stroomprijzen. denk maar aan: eventuele noodstroomvoorziening, 70 - 80% eigen productie van stroom,...

Maar welke batterij moet ik dan kopen ?

Er bestaat ondertussen al een waaier aan keuze van batterijen, denk hierbij aan Huawei, Solaredge, Lg, BYD, Growatt, Tesla,…. Over merken gaan we het in dit artikel niet hebben maar wel over de capaciteit die bij jouw van toepassing is. om te beginnen stellen we de vraag of u al over zonnepanelen beschikt, is dit het geval dan moeten we hierbij rekening houden in de berekening, is dit niet het geval dan moeten we enkel kijken naar de afname op jaarbasis.

Een te kleine batterij zal je niet bekoren, maar een te grote batterij is dan ook weer niet zinvol ! Want dan is de terugverdientijd veel te lang en als je niet meer vraag hebt dan zal er altijd teveel (overschot) worden opgeslagen !

Het is dus zeer belangrijk dat hierbij rekening word gehouden met de calculatie van jouw thuisbatterij !

 

BMS controller, oftewel batterij beheersysteem !

bms controller
bms controller printplaat

Het besturingssysteem is naast een goede hybride omvormer wel het belangrijkste onderdeel van de batterij installatie.

Deze gaat namelijk bepalen wanneer je batterijen moeten geladen worden. De sturing kijkt ook na hoeveel % je batterij geladen is en welke temperatuur deze heeft. Ook zal hij ervoor zorgen dat hij nooit volledig ontladen of geladen word. De BMS controller zal dus bepalen hoelang je batterij gaat meegaan !

 

De hybride omvormer

huawei omvormer
huawei hybride omvormer

Dit en nog veel meer is allemaal geen probleem voor de hybride omvormer. De auto opladen als de batterij vol is en de zonnepanelen voldoende stroom opwekken ? geen probleem ! even bijspringen als we in de avond koken, Met het oog op onze stroompieken te verminderen? ook helemaal geen probleem !

De tijd dat een omvormer enkel diende om de veel te hoge DC spanning om te zetten in een bruikbare AC spanning , ligt hierbij wel volledig achter ons. De hybride omvormer in combinatie met slimme kwh-meters word in de toekomst alleen maar belangrijker ! De prijzen worden alsmaar hoger en de technieken moeten hierop inspelen. 

Het gebruiksgemak van een volledige automatische sturing, waarbij u als eindklant een flinke besparing kan doen zonder daar elke dag actief mee bezig te zijn, daarvoor doen we het !

Hebt u graag mee informatie over de thuisbatterij ? wij helpen u graag verder en komen langs voor een persoonlijke gesprek en kijken welke thuisbatterij het beste bij u past en u zo kan genieten van een op maat gemaakte installatie.

 
;